
२७ मध्ये पाठ २५ • ⏱ १०-१५ मिनेट • ✅ नि:शुल्क • 📖 बाइबलमा आधारित
हामी परमेश्वरमा भरोसा गर्छौं? — विश्वासयोग्य भण्डारेको लागि बाइबलको आह्वान
धेरैजसो मानिसहरू भन्छन् कि तिनीहरू परमेश्वरमा भरोसा गर्छन् - तर वास्तविक भरोसा हामीले बाँच्ने, दिने र सेवा गर्ने तरिकामा प्रकट हुन्छ। यो पाठले पैसा, दिने र विश्वासको बारेमा लुकेका धारणाहरूको सामना गर्छ, र कसरी परमेश्वरले हामीलाई विश्वासयोग्य भण्डारी मार्फत उहाँसँग साझेदारी गर्न आमन्त्रित गर्नुहुन्छ भनेर देखाउँछ। तपाईंले पत्ता लगाउनुहुनेछ कि परमेश्वरको स्वामित्वमा रहेको कुरा फिर्ता गर्नाले र खुशी हृदयले दिनाले उहाँसँगको तपाईंको सम्बन्धलाई कसरी गहिरो बनाउँछ, उहाँको उद्देश्यलाई सम्मान गर्छ र तपाईंको आध्यात्मिक जीवनलाई आकार दिन्छ।

१. बाइबल अनुसार, हाम्रो आम्दानीको कुन भाग प्रभुको हो?
जमिनको सबै दशांश परमप्रभुको हो (लेवी २७:३०)।
उत्तर: दशांश परमेश्वरको हो।
२. दशांश भनेको के हो?
इस्राएलमा भएका सबै दशांश मैले लेवीका सन्तानहरूलाई पैतृक सम्पत्तिको रूपमा दिएको छु (गन्ती १८:२१)।
उत्तर: दशांश भनेको व्यक्तिको आम्दानीको दशांश हो। दशांश शब्दको शाब्दिक अर्थ दशांश हो। दशांश परमेश्वरको हो। यो उहाँको हो। हामीलाई यसलाई राख्ने कुनै अधिकार छैन। जब हामी दशांश दिन्छौं, हामी उपहार दिइरहेका हुँदैनौं; हामी केवल परमेश्वरलाई फिर्ता गरिरहेका हुन्छौं जुन पहिले नै उहाँको हो। जबसम्म हामी हाम्रो आम्दानीको दशांश परमेश्वरलाई फिर्ता गर्दैनौं, हामी दशांश दिइरहेका हुँदैनौं।

३. परमप्रभुले आफ्ना जनहरूलाई दशांश कहाँ ल्याउन भन्नुहुन्छ?
“सबै दशांश भण्डारमा ल्याऊ” (मलाकी ३:१०)।
उत्तर: उहाँले हामीलाई दशांश उहाँको भण्डारमा ल्याउन भन्नुहुन्छ।
४. प्रभुको “भण्डार” के हो?
“तब सारा यहूदाले अन्न, नयाँ दाखमद्य र तेलको दशांश भण्डारमा ल्याए” (नहेम्याह १३:१२)।
उत्तर: मलाकी ३:१० मा, परमेश्वरले भण्डारलाई "मेरो घर" भनेर सम्बोधन गर्नुहुन्छ, जसको अर्थ उहाँको मन्दिर वा चर्च हो। नहेम्याह १३:१२, १३ ले थप औंल्याउँछ कि दशांश मन्दिरको भण्डारमा ल्याउनुपर्छ, जुन परमेश्वरको भण्डार हो। भण्डारलाई मन्दिरको भण्डार वा कोठा भनेर उल्लेख गर्ने अन्य पदहरूमा १ इतिहास ९:२६; २ इतिहास ३१:११, १२; र नहेम्याह १०:३७, ३८ समावेश छन्। पुरानो नियमको समयमा, परमेश्वरका मानिसहरूले आफ्नो सबै वृद्धिको १० प्रतिशत—बाली र जनावरहरू सहित—भण्डारमा ल्याउँथे।
५. कसै-कसैले सोचेका छन् कि दशांश मोशाको क्रूसमा समाप्त हुने संस्कार र समारोहहरूको प्रणालीको भाग थियो। के यो सत्य हो?
“अनि उनले [अब्रामले] उनलाई सबै कुराको दशांश दिए” (उत्पत्ति १४:२०)। अनि उत्पत्ति २८:२२ मा, याकूबले भने, “तपाईंले मलाई दिनुभएको सबै कुराको म तपाईंलाई अवश्य दशांश दिनेछु।”
उत्तर: यी पदहरूले मोशाको समयभन्दा धेरै अघि बाँचेका अब्राहाम र याकूब दुवैले आफ्नो आम्दानीको दशांश दिन्थे भन्ने कुरा प्रकट गर्दछ। त्यसकारण हामी यो निष्कर्षमा पुग्न सक्छौं कि दशांश दिने परमेश्वरको योजना मोशाको व्यवस्थामा मात्र सीमित छैन र सबै समयका सबै मानिसहरूमा लागू हुन्छ।


पुरानो नियमका दिनहरूमा दशांश केको लागि प्रयोग गरिन्थ्यो?
“मैले लेवीका सन्तानहरूलाई इस्राएलमा भएका सबै दशांश उनीहरूले गर्ने काम, भेट हुने पालको कामको बदलामा पैतृक सम्पत्तिको रूपमा दिएको छु” (गन्ती १८:२१)।
उत्तर: पुरानो नियमको समयमा दशांश पूजाहारीहरूको आम्दानीको लागि प्रयोग गरिन्थ्यो। लेवी कुल (पूजाहारीहरूले) ले बाली उब्जाउन र व्यापार सञ्चालनको लागि जमिनको कुनै भाग पाउँदैनथे, जबकि अन्य ११ कुलहरूले पाउँदैनथे। लेवीहरूले मन्दिरको हेरचाह गर्न र परमेश्वरका जनहरूको सेवा गर्न पूर्ण-समय काम गर्थे। त्यसैले परमेश्वरको योजना पूजाहारीहरू र तिनीहरूका परिवारहरूलाई सहयोग गर्न दशांशको लागि थियो।
७. के परमेश्वरले नयाँ नियमका दिनहरूमा दशांश प्रयोगको लागि आफ्नो योजना परिवर्तन गर्नुभयो?
"के तिमीहरूलाई थाहा छैन कि पवित्र चीजहरूको सेवा गर्नेहरूले मन्दिरका चीजहरू खान्छन्, र वेदीमा सेवा गर्नेहरूले वेदीको भेटीबाट भाग लिन्छन्? त्यसरी नै प्रभुले आज्ञा गर्नुभएको छ कि सुसमाचार प्रचार गर्नेहरूले सुसमाचारबाटै जीविका चलाउनुपर्छ" (१ कोरिन्थी ९:१३, १४)।
उत्तर: होइन। उहाँले यसलाई निरन्तरता दिनुभयो, र आज उहाँको योजना भनेको दशांशलाई सुसमाचार सेवकाईमा मात्र काम गर्नेहरूलाई सहयोग गर्न प्रयोग गर्ने हो। यदि सबैले दशांश दिए र दशांशलाई सुसमाचार सेवकहरूको सहयोगको लागि कडाइका साथ प्रयोग गरियो भने, परमेश्वरको अन्तिम समयको सुसमाचार सन्देश सम्पूर्ण संसारमा धेरै छिटो पुग्न पर्याप्त पैसा हुने थियो।


८. तर के येशूले दशांश दिने योजना रद्द गर्नुभएन र?
"धिक्कार छ तिमीहरूलाई, शास्त्रीहरू र फरिसीहरू, कपटीहरू! किनभने तिमीहरू पुदिना, सूँफ र जीराको दशांश दिन्छौ, र व्यवस्थाका गहकिला कुराहरू: न्याय, दया र विश्वासलाई बेवास्ता गर्छौ। यी तिमीहरूले गर्नुपर्थ्यो, अरूलाई नछोडीकन" (मत्ती २३:२३)।
उत्तर: होइन। यसको विपरीत, येशूले यसलाई समर्थन गर्नुभयो। उहाँले यहूदीहरूलाई व्यवस्थाका महत्त्वपूर्ण कुराहरू - न्याय, दया, विश्वास - लाई बेवास्ता गरेकोमा हप्काउँदै हुनुहुन्थ्यो, यद्यपि तिनीहरू सावधानीपूर्वक दशांश दिनेहरू थिए। त्यसपछि उहाँले तिनीहरूलाई स्पष्ट रूपमा भन्नुभयो कि तिनीहरूले दशांश दिइरहनुपर्छ तर न्यायपूर्ण, दयालु र विश्वासी पनि हुनुपर्छ।
९. दशांश दिने बारेमा अनिश्चित महसुस गर्ने मानिसहरूलाई परमेश्वरले कस्तो अचम्मलाग्दो प्रस्ताव राख्नुहुन्छ?
“‘सबै दशांश भण्डारमा ल्याओ... र अब यसमा मलाई जाँच गर,’ सेनाहरूका परमप्रभु भन्नुहुन्छ, ‘यदि म तिमीहरूका निम्ति स्वर्गका झ्यालहरू खोलेर तिमीहरूमाथि यति आशिष् खन्याइदिनँ कि त्यो ग्रहण गर्न पर्याप्त ठाउँ नै रहनेछैन भने’” (मलाकी ३:१०)।
उत्तर: उहाँ भन्नुहुन्छ, “अहिले मलाई प्रयास गर” र हेर्नुहोस् कि म तपाईंलाई यस्तो आशिष् दिनेछु कि प्राप्त गर्न अचम्म लाग्नेछ! बाइबलमा यो एक मात्र पटक हो जहाँ परमेश्वरले यस्तो प्रस्ताव राख्नुहुन्छ। उहाँ भनिरहनुभएको छ, “यसलाई प्रयास गर। यो काम गर्नेछ। म तपाईंलाई वाचा गर्छु।” संसारभरका लाखौं दशांश दिनेहरूले खुशीसाथ परमेश्वरको दशांश प्रतिज्ञाको सत्यताको गवाही दिनेछन्। तिनीहरू सबैले यी शब्दहरूको सत्यता सिकेका छन्: “तिमीहरूले परमेश्वरलाई जित्न सक्दैनौ।”

१०. जब हामी दशांश दिन्छौं, हाम्रो पैसा वास्तवमा कसले पाउँछ?
“यहाँ मरणशील मानिसहरूले दशांश पाउँछन्, तर त्यहाँ उहाँले [येशूले] ती लिनुहुन्छ” (हिब्रू ७:८)।
उत्तर: हाम्रा स्वर्गीय प्रधान पूजाहारी येशूले हाम्रो दशांश प्राप्त गर्नुहुन्छ।

११. आदम र हव्वा कुन परीक्षामा असफल भए—यदि हामी उहाँको राज्यको उत्तराधिकारी हुन चाहन्छौं भने सबैले पास गर्नुपर्छ?
उत्तर: तिनीहरूले ती चीजहरू लिए जुन परमेश्वरले आफ्नो होइन भन्नुभएको थियो। परमेश्वरले आदम र हव्वालाई अदनको बगैंचामा भएका सबै रूखहरूको फल दिनुभयो, एउटा बाहेक - असल र खराबको ज्ञानको रूख (उत्पत्ति २:१६, १७)। त्यो रूखको फल खानको लागि तिनीहरूको थिएन। तर तिनीहरूले परमेश्वरमाथि भरोसा गरेनन्। तिनीहरूले फल खाए र लडे - र पापको लामो, भयानक, विचलित पार्ने संसार सुरु भयो। आज मानिसहरूलाई, परमेश्वरले आफ्नो धन, बुद्धि र स्वर्गका अन्य सबै आशिष्हरू दिनुहुन्छ। परमेश्वरले हाम्रो आम्दानीको दशांश माग्नुहुन्छ (लेवी २७:३०), र आदम र हव्वा जस्तै, उहाँले यसलाई जबरजस्ती लिनुहुन्न। उहाँले यसलाई हाम्रो पहुँच भित्र छोड्नुहुन्छ तर भन्नुहुन्छ, "त्यो नलिनुहोस्। यो पवित्र छ। यो मेरो हो।" जब हामी जानाजानी परमेश्वरको दशांश लिन्छौं र यसलाई हाम्रो आफ्नै प्रयोगको लागि उपयुक्त बनाउँछौं, हामी आदम र हव्वाको पाप दोहोर्याउँछौं र यसरी, हाम्रो उद्धारकर्तामा विश्वासको दुःखद अभाव प्रदर्शन गर्छौं। परमेश्वरलाई हाम्रो पैसाको आवश्यकता छैन, तर उहाँ हाम्रो वफादारी र भरोसाको योग्य हुनुहुन्छ।
परमेश्वरलाई आफ्नो साझेदार बनाउनुहोस्
जब तपाईं परमेश्वरको दशांश फिर्ता गर्नुहुन्छ, तपाईंले उहाँलाई आफूले गर्ने हरेक काममा साझेदार बनाउनुहुन्छ। कस्तो शानदार, धन्य विशेषाधिकार: परमेश्वर र तपाईं - साझेदारहरू! उहाँ एक साझेदारको रूपमा, तपाईंसँग प्राप्त गर्न सबै कुरा छ र गुमाउन केही छैन। यद्यपि, परमेश्वरको आफ्नै पैसा लिनु, जुन उहाँले आत्माहरूको उद्धारको लागि छुट्याउनुभएको छ, र यसलाई हाम्रो आफ्नै व्यक्तिगत बजेटको लागि प्रयोग गर्नु खतरनाक उद्यम हो।
१२. परमेश्वरको स्वामित्वमा रहेको दशांशको अतिरिक्त, परमेश्वरले आफ्ना जनहरूबाट अरू के माग्नुहुन्छ?
भेटी ल्याऊ, र उहाँको दरबारमा आऊ (भजनसंग्रह ९६:८)।
उत्तर: प्रभुले हामीलाई उहाँप्रतिको हाम्रो प्रेम र उहाँको आशीर्वादको लागि धन्यवादको अभिव्यक्तिको रूपमा उहाँको कामको लागि भेटीहरू दिन आग्रह गर्नुहुन्छ।

१३. म भगवानलाई भेटीको रूपमा कति दिने?
"हरेक मानिसले आफ्नो हृदयमा सङ्कल्प गरेबमोजिम देओस्, न त मनमनै न त जरुरतले; किनकि खुशीसाथ दिनेलाई परमेश्वरले प्रेम गर्नुहुन्छ" (२ कोरिन्थी ९:७)।
उत्तर: बाइबलले भेटीको लागि निश्चित रकम तोकेको छैन। परमेश्वरले प्रभाव पार्नुभएअनुसार प्रत्येक व्यक्तिले कति दिने भनेर निर्णय गर्छ र त्यसपछि खुसीसाथ दिन्छ।
१४. दिने सम्बन्धमा परमेश्वरले हामीलाई कस्ता थप बाइबल सिद्धान्तहरू बताउनुहुन्छ?
उत्तर: क. हाम्रो पहिलो प्राथमिकता प्रभुलाई आफूलाई अर्पण गर्नु हुनुपर्छ (२ कोरिन्थी ८:५)।
ख. हामीले परमेश्वरलाई हाम्रो सबैभन्दा उत्तम दिनुपर्छ (हितोपदेश ३:९)।
ग. परमेश्वरले उदार दातालाई आशिष् दिनुहुन्छ (हितोपदेश ११:२४, २५)।
घ. प्राप्त गर्नु भन्दा दिनु बढी आशिषमय हुन्छ (प्रेरित २०:३५)।
घ. जब हामी कंजूस हुन्छौं, हामी हाम्रा परमेश्वरले दिनुभएको आशिष्लाई सही तरिकाले प्रयोग गरिरहेका हुँदैनौं (लूका १२:१६-२१)।
च. परमेश्वरले हामीले दिने भन्दा बढी फिर्ता दिनुहुन्छ (लूका ६:३८)।
घ. परमेश्वरले हामीलाई कसरी समृद्ध र आशिष् दिनुभएको छ भन्ने अनुपातमा हामीले दिनुपर्छ (१ कोरिन्थी १६:२)।
ग. हामीले सकेसम्म दिनुपर्छ (व्यवस्था १६:१७)।
हामी दशांश परमेश्वरलाई फिर्ता गर्छौं, जसको यो पहिले नै हो। हामी भेटीहरू पनि दिन्छौं, जुन स्वैच्छिक छन् र खुशीसाथ दिनुपर्छ।
१५. प्रभुसँग के छ?
उत्तर: क. संसारमा भएका सबै चाँदी र सुन (हाग्गै २:८)।
ख. पृथ्वी र यसका सबै मानिसहरू (भजनसंग्रह २४:१)।
ग. संसार र यसमा भएका सबै थोक (भजनसंग्रह ५०:१०-१२)। तर उहाँले मानिसहरूलाई आफ्नो महान् धन प्रयोग गर्न अनुमति दिनुहुन्छ। उहाँले तिनीहरूलाई समृद्ध हुन र धनसम्पत्ति जम्मा गर्न बुद्धि र शक्ति पनि दिनुहुन्छ (व्यवस्था ८:१८)। सबै कुरा प्रदान गर्नुको बदलामा, परमेश्वरले हामीलाई हाम्रो व्यापारिक मामिलामा उहाँको महान् लगानीको स्वीकृतिको रूपमा १० प्रतिशत उहाँलाई फिर्ता गर्न अनुरोध गर्नुहुन्छ - साथै हाम्रो प्रेम र कृतज्ञताको अभिव्यक्तिको रूपमा भेटीहरू पनि।

१६. प्रभुले ती मानिसहरूलाई कसरी सम्बोधन गर्नुहुन्छ जसले उहाँको १० प्रतिशत फिर्ता गर्दैनन् र भेटीहरू दिँदैनन्?
"के मानिसले परमेश्वरलाई लुट्छ? तैपनि तिमीहरूले मलाई लुट्यौ! तर तिमीहरू भन्छौ, 'हामीले तपाईंलाई कसरी लुट्यौं?' दशांश र भेटीहरूमा" (मलाकी ३:८)।
उत्तर: उहाँले तिनीहरूलाई डाँकुहरू भनेर सम्बोधन गर्नुहुन्छ। के तपाईं मानिसहरूले परमेश्वरबाट चोरी गरेको कल्पना गर्न सक्नुहुन्छ?


१७. परमेश्वरले जानाजानी दशांश र भेटीहरूमा उहाँलाई लुट्नेहरूलाई के हुनेछ भनी भन्नुहुन्छ?
“तिमी श्रापित छौ, किनकि तिमीले मलाई लुट्यौ” (मलाकी ३:९)।
“न त चोरहरू, न लोभीहरू, न मतवालाहरू, न निन्दा गर्नेहरू, न लुटपाट गर्नेहरू परमेश्वरको राज्यको हकदार हुनेछन्” (१ कोरिन्थी ६:१०)।
उत्तर: तिनीहरूमाथि श्राप पर्नेछ र तिनीहरूले स्वर्गको राज्यको हकदार हुनेछैनन्।
१८. परमेश्वरले हामीलाई लोभ विरुद्ध चेतावनी दिनुहुन्छ। यो किन यति खतरनाक छ?
जहाँ तिम्रो धन हुन्छ, त्यहीं तिम्रो मन पनि हुनेछ” (लूका १२:३४)।
उत्तर: किनभने हाम्रो हृदयले हाम्रो लगानीलाई पछ्याउँछ। यदि हाम्रो ध्यान धेरै भन्दा धेरै पैसा जम्मा गर्ने कुरामा छ भने, हाम्रो हृदय लोभी, असन्तुष्ट र घमण्डी बन्छ। तर यदि हाम्रो ध्यान बाँडफाँड गर्ने, अरूलाई मद्दत गर्ने र परमेश्वरको काममा छ भने, हाम्रो हृदय हेरचाह गर्ने, माया गर्ने, दिने र नम्र बन्छ। लोभ अन्तिम दिनहरूको भयानक पापहरू मध्ये एक हो जसले मानिसहरूलाई स्वर्गबाट बाहिर निकाल्नेछ (२ तिमोथी ३:१-७)।


१९. हामीले येशूको पवित्र दशांश र भेटीहरू लुट्दा उहाँलाई कस्तो लाग्छ?
“त्यसैले म त्यस पुस्तासँग रिसाएको थिएँ, र भनें, ‘तिनीहरूको हृदय सधैं भ्रममा रहन्छ’” (हिब्रू ३:१०)।
उत्तर: बच्चाले पैसा चोर्दा आमाबाबुले जस्तै महसुस गर्छ होला। पैसा आफैंमा ठूलो कुरा होइन। बच्चामा इमानदारी, प्रेम र विश्वासको कमी हुनु नै गहिरो निराशाजनक कुरा हो।
२०. म्यासिडोनियाका विश्वासीहरूको भण्डारेको सम्बन्धमा बाइबलले कस्ता रोमाञ्चक बुँदाहरूलाई जोड दिन्छ?
उत्तर: प्रेरित पावलले म्यासेडोनियाका मण्डलीहरूलाई लामो अनिकालबाट पीडित यरूशलेमका परमेश्वरका जनहरूको लागि रकम छुट्याउन आग्रह गर्दै लेखेका थिए। उनले आफ्नो अर्को भ्रमणमा तिनीहरूका शहरहरूमा आउँदा यी उपहारहरू उठाउने बताए। २ कोरिन्थी अध्याय ८ मा वर्णन गरिएको म्यासेडोनियाका मण्डलीहरूबाट आएको रोमाञ्चक प्रतिक्रिया हृदयस्पर्शी छ:
क. पद ५—पहिलो कदमको रूपमा, तिनीहरूले आफ्नो जीवन येशू ख्रीष्टलाई पुन: समर्पित गरे।
ख. पद २, ३—यद्यपि तिनीहरू “गहिरो गरिबीमा” थिए, तिनीहरूले “आफ्नो क्षमताभन्दा बाहिर” दिए।
ग. पद ४—तिनीहरूले पावललाई आउन र आफ्ना उपहारहरू लिन आग्रह गरे।
घ. पद ९—तिनीहरूका उपहारहरूले येशूको बलिदानको उदाहरणलाई पछ्याए।
नोट: यदि हामी साँच्चै येशूलाई प्रेम गर्छौं भने, उहाँको कामको लागि बलिदान दिनु कहिल्यै बोझ हुनेछैन तर एउटा गौरवशाली सुअवसर हुनेछ जुन हामी ठूलो आनन्दका साथ गर्नेछौं।


२१. दशांश फिर्ता गर्ने र भेटी दिने कुरामा विश्वासयोग्य हुनेहरूका लागि परमेश्वरले के गर्ने प्रतिज्ञा गर्नुहुन्छ?
“‘सबै दशांश भण्डारमा ल्याऊ, ताकि मेरो घरमा खाना रहोस्, र यसैमा मलाई जाँच गर,’ सेनाहरूका परमप्रभु भन्नुहुन्छ, ‘यदि म तिमीहरूका लागि स्वर्गका झ्यालहरू खोलेर तिमीहरूमाथि यति आशिष् खन्याउने छैन कि त्यो ग्रहण गर्न पर्याप्त ठाउँ नै रहने छैन भने। अनि म तिमीहरूको खातिर भक्षकलाई हप्काउनेछु, ताकि त्यसले तिमीहरूको जमिनको फल नष्ट नगरोस्, न त दाखको बोटले तिमीहरूको लागि खेतमा फल फलाउन छोडोस्,’ सेनाहरूका परमप्रभु भन्नुहुन्छ; ‘र सबै जातिहरूले तिमीहरूलाई धन्य भन्नेछन्, किनकि तिमीहरू रमाइलो भूमि हुनेछौ,’ सेनाहरूका परमप्रभु भन्नुहुन्छ” (मलाकी ३:१०-१२)।
उत्तर: परमेश्वरले आफ्ना विश्वासी आर्थिक भण्डारीहरूलाई समृद्ध बनाउने प्रतिज्ञा गर्नुहुन्छ, र तिनीहरू वरपरका मानिसहरूका लागि आशिष् हुनेछन्।
परमेश्वरले आशिष् दिनुहुने निम्न तरिकाहरू विचार गर्नुहोस्:
क. परमेश्वरले प्रतिज्ञा गर्नुहुन्छ कि तपाईंको नौ-दशांश उहाँको आशिर्वादले तपाईंको कुल आम्दानी भन्दा बढी जानेछ जुन यो बिना जान्छ। यदि तपाईंलाई यसमा शंका छ भने, कुनै पनि विश्वासी दशांशलाई सोध्नुहोस्!
ख. आशिर्वाद सधैं आर्थिक हुँदैनन्। तिनीहरूमा स्वास्थ्य, मनको शान्ति, प्रार्थनाको जवाफ, सुरक्षा, घनिष्ठ र मायालु परिवार, थप शारीरिक शक्ति, बुद्धिमानी निर्णय गर्ने क्षमता, कृतज्ञताको भावना, येशूसँगको घनिष्ठ सम्बन्ध, आत्मा जित्ने सफलता, पुरानो कार लामो समयसम्म चलिरहने, आदि समावेश हुन सक्छन्।
ग. उहाँ सबै कुरामा तपाईंको साझेदार बन्नुहुन्छ। परमेश्वर बाहेक कसैले पनि यति उत्कृष्ट योजना बनाउन सक्दैन।
२२. के तपाईं आफ्नो प्रेम र कृतज्ञता प्रदर्शन गर्न दशांश दिन र भेटी दिन सुरु गर्न इच्छुक हुनुहुन्छ?
उत्तर:

विचार प्रश्नहरू
१. यदि मलाई मेरो चर्चले मेरो दशांश प्रयोग गर्ने तरिका मन परेन भने, के मैले दशांश दिन बन्द गर्नुपर्छ?
दशांश दिनु परमेश्वरको आज्ञा हो। दशांश भनेको पवित्र पैसा हो जुन परमप्रभुको हो (लेवी २७:३०)। जब तपाईं दशांश दिनुहुन्छ, तपाईं उहाँलाई दशांश दिनुहुन्छ। परमेश्वर तपाईंले उहाँको चर्चलाई दिनुभएको पैसाको हेरचाह गर्न पर्याप्त महान् हुनुहुन्छ। तपाईंको जिम्मेवारी दशांश दिनु हो। उहाँको कोषको दुरुपयोग गर्नेहरूसँग व्यवहार गर्ने काम परमेश्वरलाई छोड्नुहोस्।
२. म निराश छु किनकि आर्थिक कठिनाइले गर्दा मेरो दशांशभन्दा धेरै थोरै रकम दिन असम्भव भएको छ। म के गर्न सक्छु?
यदि तपाईंले सक्दो राम्रो गरिरहनुभएको छ भने तपाईंको दान कति ठूलो छ भन्ने कुरा महत्त्वपूर्ण छैन। येशूले भन्नुभयो कि मर्कूस १२:४१-४४ को गरिब विधवा, जसले केवल एक पैसा (दुई माइट) दिइन्, "कोषमा दिनेहरू सबै भन्दा बढी" दिइन् किनभने अरूले "आफ्नो प्रशस्तताबाट दिए, तर उनले ... आफूसँग भएको सबै राखिन्।" प्रभुले हाम्रो उपहारहरू हामीले गर्ने त्यागको मात्रा र हामीले दिने मनोवृत्तिद्वारा मापन गर्नुहुन्छ। येशूले तपाईंको उपहारलाई धेरै ठूलो ठान्नुहुन्छ। यसलाई खुशीसाथ दिनुहोस् र जान्नुहोस् कि येशू खुसी हुनुहुन्छ। प्रोत्साहनको लागि २ कोरिन्थी ८:१२ पढ्नुहोस्।
३. के मेरो पैसाको उचित व्यवस्थापन भन्दा बढी व्यवस्थापन गर्नु पर्दैन र?
हो। हामीलाई सबै कुरा दिनुहुने परमेश्वरबाट हामीले प्राप्त गर्ने हरेक प्रतिभा र आशिष्को उचित व्यवस्थापनमा भण्डारीपन समावेश छ (प्रेरित १७:२४, २५)। यसमा हाम्रो जीवन पनि समावेश छ! हामीलाई परमेश्वरले दिनुभएको वरदानहरूको विश्वासयोग्य भण्डारीपनमा हाम्रो समय पनि समावेश छ:
क. परमेश्वरले हामीलाई तोक्नुभएको काम गर्दै (मर्कूस १३:३४)।
ख. ख्रीष्टको लागि सक्रिय रूपमा साक्षी दिनु (प्रेरित १:८)।
ग. धर्मशास्त्र अध्ययन गर्नु (२ तिमोथी २:१५)।
घ. प्रार्थना गर्नु (१ थेसलोनिकी ५:१७)।
घ. खाँचोमा परेकाहरूलाई मद्दत गर्नु (मत्ती २५:३१-४६)।
ख. दैनिक रूपमा हाम्रो जीवन येशूलाई नयाँ रूपमा समर्पण गर्नु (रोमी १२:१, २; १ कोरिन्थी १५:३१)।
४. के केही प्रचारकहरूलाई धेरै पैसा दिइँदैन र?
हो। आज केही पादरीहरूले धनको घमण्ड गर्दै सबै सेवकहरूको प्रभावलाई कम गर्दैछ। यसले येशूको नाममा निन्दा ल्याउँछ। यसले हजारौंलाई चर्च र यसको सेवकाईबाट घृणामा टाढा लैजान्छ। त्यस्ता नेताहरूले न्यायमा भयानक हिसाबको सामना गर्नेछन्।
परमेश्वरको अन्त्य-समय अवशेष चर्चका सेवकहरू
यद्यपि, परमेश्वरको अन्त्य-समय, अवशेष चर्चमा कुनै पनि सेवकले बढी तलब पाउँदैन। इन्टर्नशिप पछि, सबै सेवकहरूले उनीहरूको जागिरको शीर्षक वा उनीहरूको चर्चको आकारलाई ध्यान नदिई लगभग समान तलब (मासिक केही डलर मात्र फरक) पाउँछन्। धेरै अवस्थामा, पति/पत्नीहरूले पास्टरहरूको आम्दानीलाई पूरक बनाउन सार्वजनिक बजारमा काम गर्छन्।
५. यदि म दशांश तिर्न सक्दिन भने के हुन्छ?
परमेश्वर भन्नुहुन्छ कि यदि हामीले उहाँलाई पहिलो स्थान दियौं भने, उहाँले हाम्रा सबै आवश्यकताहरू पूरा भएको सुनिश्चित गर्नुहुनेछ (मत्ती ६:३३)। उहाँको गणित प्रायः मानव सोचको ठीक विपरीत काम गर्छ। उहाँको योजना अन्तर्गत, दशांश दिएपछि हामीले जे छोड्छौं त्यो उहाँको आशीर्वाद बिना यो भन्दा धेरै हुनेछ!